maanantai 1. heinäkuuta 2013

LATVIA, Jurmala, kesäkuu 2013

Matkan tyyppi: omatoimimatka, lennot airBaltic, hotelli booking.com
Hotelli: Sunset
Matkan kesto: 3 yötä
Matkassa: miehen ja kavereiden kanssa


HOTELLI

Hotelli Sunset sijaitsi aivan loistavalla paikalla alle 100 metrin päässä kävelykatu Jomas ielasta ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä rannalta. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta hotellin ympäristö oli erittäin rauhallinen. Hotellin rakennus oli viehättävä vanha puutalo. Hotellin pihalla oli tarjolla pöytiä ja tuoleja, joissa oli mukava välillä istuskella. Vaikka hotellissa oli omakin ravintola, sai pihalla nauttia myös omia eväitä ja virvokkeita.

Meillä oli varattuna yksi kahden hengen ja yksi kolmen hengen huone. Kolmen hengen huone, jossa itsekin majoituin, oli ihan tilava kolmelle hengelle. Huoneen sisustus oli vaatimaton, mutta ajoi asiansa lyhyellä matkalla. Wc ja suihku olivat siistit. Miinuspuoli hotellissa oli äänieristys; huoneeseen kuuluivat niin kaikki äänet käytävältä kuin naapurihuoneistakin. Onneksi muut hotellin vieraat olivat rauhallista väkeä ja yölläkin oli todella hiljaista. Toinen pieni puute hotellissa oli se, että vierailumme aikana huonetta ei siivottu kertaakaan. Seuraavassa kuvia kolmen hengen huoneesta.Hotellin aamupala oli suhteellisen vaatimaton. Vaikka tarjolla olikin useampaa lajia, olivat ruuat aika nuhjuisen näköisiä eivätkä siten erityisen houkuttelevia. Joka aamu tuli kuitenkin aina jotain syötyä. Pöydästä löytyi ainakin leipää, juustoa, kinkkua, erilaisia pannukakkuja, salaattia ja leivonnaisia. Kahvi sen sijaan oli erityisen hyvää ja jauhettiin kokonaisista pavuista.

Hotellia voin lämpimästi suositella, mikäli tyytyy vaatimattomampaan huoneeseen. Me varasimme hotellin huhtikuun alussa, jolloin suurin osa Jurmalan hotelleista oli juhannusviikonlopulle jo täyteen varattuja. Ennen matkaa suhtauduimme hotelliin hieman varauksella, mutta lopulta olimme siihen kuitenkin erittäin tyytyväisiä. Jos lähtisimme matkaan miehen kanssa kaksin, valitsisin varmasti jonkin hienomman hotellin, mutta näin muutaman päivän reissuun kaveriporukalla se oli mitä parhain!


MATKAKOHDE JA MATKA

Matkakohteena Jurmala oli todella viehättävä ja kaikkialla oli hienoja vanhoja taloja ja puuhuviloita. Tässä muutamia otoksia niistä.

Kaikki talot eivät olleet ihan yhtä hyvässä kunnossa...Rantaa Jurmalassa riittää yli 30 kilometriä. Majorin rannalle oli hotellilta matkaa vain muutama minuutti kävellen. Ranta oli upea ja hiekka puuterin hienoa. Majorin ranta on todella matala ja siten erityisesti lapsille hyvin soveltuva. Koska merivesi oli vielä hyvin kylmää, tuli itse ainoastaan kahlattua meressä. Mikäli kunnolla olisi halunnut uida, olisi kyllä pitänyt kävellä todella pitkälle. Rannalla oli kaikki tarvittavat palvelut. Me vuokrasimme ravintolasta rantatuolit ja ne maksoivat 2,5 latia/ kpl. Tuoliemme kanssa me asetuimme rantaravintolan kupeeseen ja ravintolasta ostetut juomat sai viedä myös rantatuoleille. Lounasta söimme samassa ravintolassa ja se oli kyllä pettymys; ranskalaiset olivat raakoja ja kananuggetit pakastetavaraa... mutta kyllä sitä sitten nälkäänsä söi. Wc:nä rannalla toimivat bajamajat ja ne olivat maksulliset, hinta oli 0,20 latia. Rahan maksoimme erittäin mielellämme, sillä wc:t olivat todella hyvässä kunnossa. Väkeä rannalla oli paljon, mutta hyvin silti sekaan mahduimme.

Me vietimme rannalla juhannusaattoa ja tällä kertaa perinteiset mökkiolympialaiset vaihtuivat rantalajeihin... Sää Jurmalassa oli koko viikonlopun aivan mahtava ja juhannusaattoa vietimme rannalla auringon paisteessa ja +30 asteessa, enempää ei säältä olisi voinut toivoa! Illalla rannalla oli lyhyehkö ilotulitus.Ranta illalla. Rannalta löytyy myös Havana niminen hieno rantaklubi, http://www.havana.lv/en/, jossa juhannusaaton iltana käväsimme drinkeillä. Klubi oli todella hieno ja sen nettisivuilla kerrotaan suoraan klubille olevan "naamaraja". Etukäteen hieman mietimme, pääsemmekö sinne sisäänkään... Illaksi laitoimme sitten "ykköset" päälle ja ongelmitta sisälle päästiin. Illalla klubilla soitti livebändi cover -biisejä ja mainittakoon, että laulaja oli todella hyvä. Ennen puolta yötä klubilla oli aika vähän väkeä ja rauhallinen meno. Klubilta löytyy myös uima-allas ja aurinkotuoleja ja se on siis auki myös päivällä.Me vietimme rannan lisäksi Jurmalassa aikaa pääosin Jomas iela -kävelykadulla, joka sekin oli todella ihastuttava. Kadun varret olivat täynnä ravintoloita ja kauppoja. Vaatekaupoissa me emme juuri käyneet, sillä hinnat niissä olivat todella korkeat. Muista kaupoista ostimme lähinnä nestemäisiä tuotteita sekä tupakkaa. Paikallisessa alkossa paikallinen siideri maksoi 0.65 latia ja Fizz 1 latin. 4 latilla sai pullon ihan hyvää etelä-afrikkalaista punaviiniä. Tupakka aski maksoi 1.9 latia. Yhtenä päivänä ostimme kadun varrelta rasiat mansikoita ja kirsikoita ja ne maksoivat 2 latia/ rasia. Tässä otoksia kadun varrelta.

Ruoka Jurmalassa oli edullista ja todella hyvää (aiemmin mainittua rantaravintolaa lukuun ottamatta). Myös juomat olivat ravintoloissa Suomeen nähden edullisia. Drinkit maksoivat paikasta riippuen 3,5 -5 latia ja olut noin 2 latia. Myös viini oli edullista. Me kävimme syömässä ravintoloissa, joita oli netissä jo valmiiksi suositeltu. Kaikki seuraavat ravintolat sijaitsevat kävelykadun varrella.

Kabuki on japanilainen ravintola ja reissun oma ehdoton suosikkini. Nettisivu http://svp.lv/en/rest/7/ ja ruokalista hintoineen http://svp.lv/rest/menu/8681703789cb15bde446a02550b68590.pdf.
Alkuruoka: kanavartaat, 4 latia.

Pääruoka: leivänmuruilla paneroitua kanaa, 7 latia. Tämä on yksi elämäni parhaista ruoka-annoksista, nam!

Kaverin sushit.

Jäkiruuaksi mansikkamargarita, 3,80 latia.

Uzbekistan ravintola on itämaisittain sisustettu ja tarjoaa mm. paljon erilaisia liharuokia. Myös täällä ruoka oli erinomaisen hyvää, palvelu sen sijaan suhteellisen hidasta. Jurmalassa on useassa ravintolassa tarjolla vesipiippuja ja täällä osa meidän porukasta halusi poltella piippua illan päätteeksi. Vesipiipun hinta oli 15 latia. Ravintolan kotisivu http://www.uzbekistana.lv/en/  ja ruokalista hintoineen http://www.uzbekistana.lv/en/our-menu.


Otos ravintolasta sisältä.

Kana shashlik, 3 latia ja paistetut perunat 1, 30 latia.

Jälkkäri drinkkejä.

Viimeisenä päivänä kävimme lounaalla Cafe 53 ravintolassa ennen kentälle lähtöä. Tällä kertaa söin pitsan ja se oli oikein hyvää. Minun listallani Cafe 53 jää kuitenkin selkeästi jälkeen kahdesta edellisestä ravintolasta.  Ravintolan kotisivu http://www.cafe53.lv/about.php?slang=eng ja ruokalista hintoineen http://www.cafe53.lv/menu.php.Pepperoni pitsa, 3,53 latia.

Kaverin tomaatti-mozzarella salaatti.

Terasseista olin etukäteen lukenut niiden kesällä olevan auki siihen saakka, kunnes viimeisetkin asiakkaat lähtevät. Ainakaan tässä vaiheessa kesää tämä ei vielä pitänyt paikkaansa, sillä suurin osa terasseista sulki puolen yön paikkeilla. Me istuimme myöhempään iltaa Bailar nimisen ravintolan terassilla sekä aiemmin mainitun Uzbekistanin terassilla, joissa molemmissa saimme olla ainakin puoli kahteen saakka. Yökerhoja kävelykadulla ei näkynyt eikä niitä käsitykseni mukaan siellä olekaan.

Juhannus on latvialaisten suosituin juhla ja Latviassa juhannusta vietetään kesäpäivän seisauksen aikaan 23. ja 24.6. Meiltä jäi siten paikallinen juhannus kokkoineen kokematta, sillä 23. päivä oli sunnuntai ja tuolloin jouduimme jo lähtemään takaisin kotiin. Erilaisia kukka- ja lehtiseppeleitä kantavia ihmisiä ehdimme kuitenkin nähdä kuin myös autoja, joissa oli konepelleissä koristeena puunoksia. Latvialaisesta juhannuksesta voit lukea lisää linkistä: http://www.latvia.travel/fi/juhannuksen-vietto. Minun mielestäni juhannus Jurmalassa oli virkistävää vaihtelua mökkijuhannuksille, mukavampaa olisi tosin ollut olla matkalla paikallisen juhlan aikaan. Mikäli juhannuksen haluaa ehdottomasti viettää mökillä, voi Jurmalasta varata myös mökin mm. booking.comin kautta.

Muuten Jurmalassa oli turisteja liikkeellä jo aika paljon, mutta ruuhkaisin sesonki lienee vasta aluillaan. Rannalla ja ravintoloissa oli hyvin tilaa. Muihin suomalaisiin törmäsimme ainoastaan hotellissa, muuten turistit vaikuttivat olevan lähinnä paikallisia ja venäläisiä.


RETKET JA REISSUT

Lauantaina eli juhannuspäivänä suuntasimme pääkaupunki Riikaan. Matkan taitoimme junalla. Junamatka kesti noin 30 minuuttia ja meno-paluulipun hinta oli 1,95 latia. Lipun sai ostettua Majorin asemalta, jonne oli kävelykadulta vain lyhyt kävelymatka.

Majorin asema.

Riiassa vietimme päivää Vanhassakaupungissa kuljeskellen, ravintoloissa ja terasseilla istuskellen sekä hieman ostoksia tehden. Päivä meni todella nopeasti ja pidempäänkin kaupungissa olisi ehdottomasti viihtynyt. Tässä otoksia päivän varrelta.

Lounaalla Riiassa kävimme Cili Pica ravintolassa, jossa ruoka oli ihan hyvää, mutta pöytään tuodessa valitettavasti jo aika kylmää. Ennen junamatkaa takaisin Jurmalaan, pistäydyimme vielä "pienellä" välipalalla Wok to Walk nimisessä pikaruokaravintolassa. Paikalle osuimme ihan sattumalta, mutta onneksi osuimme, sillä täälläkin ruoka oli ihan älyttömän hyvää. Ravintolassa kootaan annokset oman mielen mukaan; ensin annokseen valitaan mieleiset nuudelit tai riisi, sitten liha ja lopuksi kastike ja lisukkeet. Itse söin teriyakikanaa munanuudeleilla, taivaallisen hyvää! Hyvä puoli oli myös se, että annos oli valmis alle parissa minuutissa, joten odotella ei juuri tarvinnut.  Ketjun ravintoloita on myös muualla Euroopassa ja Amerikassa, ja ehdottomasti aion mennä uudelleenkin kun seuraava ravintola kohdalle osuu. Ravintolan kotisivu http://www.woktowalk.com/homepage/.
LOPUKSI

Jurmalaa voin matkakohteena suositella erittäin lämpimästi! Halpa matka, 45 minuutin lento, hyvä ruoka, edulliset hinnat, hieno ranta ja kaupunki... Tuossa perusteluita kerrakseen. Itse olen valmis palaamaan Jurmalaan jo pelkästään ruuan vuoksi! Pakko on kuitenkin todeta se, että meille osui matkalle aivan täydelliset säät ja jos ilmat olisivat olleet huonommat, olisi kokemuskin varmasti ollut toisenlainen ja sadesäällä olisi aika kyllä saattanut käydä osin pitkäksi. Hyvä puoli on kuitenkin se, että matka Riikaan on lyhyt ja siellä saa tarvittaessa kulumaan useammankin sadepäivän. Me palaamme Jurmalaan varmasti vielä toistekin!


1 kommentti:

  1. Olipa hieno kuvaus matkasta, jolla olin itsekin mukana ja allekirjoitan Sannan kertoman! :) Erityisesti olympialaisjärjestelyt olivat hienot ja olympiavoittaja oli uljas!

    Itse olen käynyt Riga/Jurmala-akselilla kahdesti: tällä juhannusreissulla ja puolison kanssa romanttisella pitkällä viikonlopulla ja nimenomaan ruoka saa minut palaamaan Latviaan vielä uudestaankin. Myös Jurmalan upea hiekkaranta kannattaa kokea. Riian vanhan kaupungin nähtävyydet ja jokiristeily ovat myös suosituksiani Riian kävijälle...

    VastaaPoista