maanantai 12. elokuuta 2013

BELGIA, Bryssel, elokuu 2013

Matkan tyyppi: omatoimimatka, lennot Finnair, hotelli booking.com
Hotelli: Stanhope
Matkan kesto: 2 yötä
Matkassa: kaksin miehen kanssa

HOTELLI


Hotelli Stanhope on viiden tähden hotelli ja se sijaitsee Euroopan parlamentin alueella. Me päädyimme tähän hotelliin, koska se vaikutti todella viehättävältä ja elokuussa huoneen sai viikonloppuna todella edullisesti; 100 euroa yö aamiaisineen. Arkisin, jolloin hotelliin majoittuu virkamiehiä, se on paljon kalliimpi.

Lentokentältä hotellille pääsee todella kätevästi lentokenttäbussilla, jonka päätepysäkki on läheisellä Luxemburgin aukiolla. Tästä oli hotellille vain parin minuutin kävelymatka. Mikäli majoittuu keskustan hotellissa, joutuu aukiolta jatkamaan matkaa muilla julkisilla, sillä lentokenttäbussi ei keskustaan asti mene. Me kuljimme hotellilta keskustaan metrolla, jonka lähin asema oli parin korttelin päässä. 

Hotellille saavuimme aamupäivällä puoli yhdentoista maissa. Tuolloin huoneemme ei ollut vielä valmis, mutta saimme käyttää hotellin kuntosalin suihkuja ja pukeutumistiloja siistiytymiseen, myös saunaan olisimme halutessamme päässeet. Huoneen saamiseen meillä oli aikaa vielä useita tunteja, joten vaatteiden vaihdon jälkeen jätimme matkalaukun hotellin säilytykseen ja suuntasimme lounaalle. Ensisilmäyksellä hotelli vaikutti tyylikkäältä ja palvelu erinomaiselta.

Hotelliin oli kaksi eri sisäänkäyntiä; tässä pääovi

ja tässä toinen sisäänkäynti.

Ei hassumpi tupakkapaikka!

Hotellin respa ja aula-aluetta.Aulan kirjastobaari.


Hotellihuoneemme saimme puoli tuntia myöhässä, kiirettä siivouksen kanssa ilmeisesti riitti. Meitä tämä ei haitannut vaan hyödynsimme ajan aulan baarin antimiin tutustuen. Huoneen saadessamme, meille kerrottiin, ettei huoneeseen tullut sillä hetkellä lämmintä vettä ja että vikaa korjataan parhaillaan. Meitä tämä ei haitannut, sillä olimme jo aiemmin käyneet siistiytymässä kuntosalin suihkussa. Meidän huone oli todella mukava ja hieno. Tilaakin huoneessa riitti. Huone oli myös todella hiljainen ja vaikka hotelli oli täynnä, ei huoneeseen kuulunut pihaustakaan koko viikonloppuna. Miinuspuolena mainittakoon epämääräiset karvat kirjoituspöydällä sekä lähes irti ollut suihkuteline... Ei siis ihan viiden tähden hotellin tasoa. Isoin miinus oli se, että lämpimän veden suhteen vikaa ei sitten heti saatukaan korjattua, vaan lämmintä vettä saimme ensimmäisen kerran vasta myöhään saapumista seuraavana iltana! Pesulla saimme sitten käydä edelleen kuntosalin suihkussa! Hyvitykseksi lämpimän veden puutteesta saimme ilmaisen wi-fin sekä drinkkikupongit hotellin baariin.

Hotellin käytävää huoneelle.
Hedelmiä huoneeseen vietäväksi.

Meidän huone.
Aamupala hotellissa nautittiin luonnollisesti hotellin ravintolassa, joka toimii myös a la carte ravintolana. Myös ravintola oli hieno ja sään ollessa erinomainen nautimme aamupalan kumpanakin aamuna ulkona. Aamupala oli todella hyvä ja yksi parhaista ikinä. Tarjolla oli vaikka mitä ja kaikki oli todella hyvää! Itse tykästyin erityisesti erilaisiin tuoreisiin sämpylöihin ja croissantteihin sekä vasta puristettuun appelsiinimehuun. Mainittakoon, että munistakin sai valita joko 3, 5 tai 7 minuutin munan.Ravintola ulkoa

ja sisältä.
Pienistä puutteista huolimatta, olimme hotelliin erittäin tyytyväisiä ja voin sitä lämpimästi suositella muillekin! Lämmin vesi olisi tietysti ollut enemmän kuin toivottavaa, mutta kaikkea voi sattua ja hotellin henkilökunnan palvelu oli asian suhteen asianmukaista ja pahoittelevaa.

Hotellin kotisivu: http://www.thonhotels.com/hotels/countrys/belgium/brussels/stanhope-hotel/


MATKAKOHDE JA MATKA


Olen suuri Robbie Williams fani ja kun viime syksynä sain kuulla tämän kesän Euroopan kiertueesta, ilmoitin miehelle, että keikalle MENNÄÄN ja hän saisi valita kaupungin. Koska kesän lomista ei tuolloin vielä ollut tietoa, oli kaupungiksi valittava sellainen, jossa keikka oli lauantaina. Mies päätyi sitten valitsemaan kohteeksi Brysselin. Liput ostimme heti marraskuussa niiden myyntiin tullessa ja samalla varasimme myös hotellin, sillä oletettavaa oli hotellien täyttyminen konserttimatkalaisista. Matkan varasimme ainoastaan perjantaista sunnuntaihin johtuen juurikin tuosta tietämättömyydestä kesälomien suhteen.

Matkaa suunnitellessa huomasin, ettei minulla ollut oikein kuvaa Brysselistä kaupunkina. Avuksi hankinkin sitten Mondon Brysselin oppaan ja kaupunki alkoi kiehtoa kovasti. Loman lyhyydestä johtuen keskityimme tällä kertaa nauttimaan kaupungilla aika lailla fiiliksen mukaan kiertelystä eikä Brysselissä "isoja" meitä kiinnostavia nähtävyyksiä juuri ollutkaan. 

Julkisilla kulkemista varten ostimme jo lentokentältä Discover Brussels 72 tunnin liput hintaan 14 euroa kappale. Liput ostimme GO -automaatista. Tuolla lipulla sai kulkea julkisilla niin paljon kun ehti ja lippu kävi myös lentokenttäbussiin. Meillä lipun hankkiminen ehdottomasti kannatti, koska kuljimme hotellilta keskustaan metrolla. Lippuja on olemassa myös 24 ja 48 tunnin ajalle sekä erikseen sitten vielä useamman päivän lippuja. Yksittäin maksettuna lentokenttäbussi maksaa 4 euroa suunta ja yksittäinen matka julkisilla 1,90 euroa. Lisää tietoa lipuista, hinnoista ja myyntipaikoista sekä mm. metrokartan löydät tästä: http://www.mivb.be/index.htm?l=en. Myös lentokenttäbussin aikataulut sekä reittikartta löytyvät tuolta. Lentokentältä bussi lähtee kerroksesta 0 ja laiturilta C, perille löytää helposti opasteita seuraamalla.

GO -automaatti.

Lentokenttäbussi.

Luxemburgin aukio eli lentokenttäbussin päätepysäkki.

Hotellia lähin metroasema.


Kuten jo aiemmin tuli esiin, sijaitsi hotellimme lähellä Euroopan parlamenttia ja sen rakennuksia kävimme katsomassa ulkoapäin huoneen saamista odotellessamme. Tässä otoksia sieltä.

Brysselin keskustassa tuli kuljettua osin fiiliksen mukaan, osin tiettyjä paikkoja etsien. Kävelymatkat olivat lyhyitä, mutta kartan avulla liikkuminen oli ajoittain hankalaa. En tiedä sitten tiedä oliko meillä huono kartta vai osasimmeko vain huonosti lukea sitä...?  Yksi hankaluus oli ainakin se, että Brysselin ollessa kaksikielinen, oli kylteissä myös katujen nimet kahdella kielellä. Kaksikielisyydestä huolimatta kaupungilla kuuli puhuttavan pääosin ranskaa. Englannilla pärjäsi kyllä hyvin, ainoastaan yhden tarjoilijan kanssa meillä oli hieman hankaluuksia ymmärtää toisiamme, mutta lopulta sain kuitenkin haluamani. Palvelu Brysselissä oli hyvää.

Brysselin kaupunki oli kaunis ja talot vanhoja ja hienoja. Keskustan laitamilla löytyi ajoittain kyllä todella rumiakin rakennuksia kun taas paikoin talot olivat hyvin englantilaistyylisiä ja hienoja. Tässä yleisiä otoksia kaupungilta.
Kaupungin ehdottomasti viihtyisintä ja hienointa aluetta oli keskustan Grand Place eli keskusaukio ympäristöineen. Wikipedian mukaan toria pidetään yleisesti yhtenä maailman kauneimmista ja tähän on helppo yhtyä. Todella kaunis ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!Grand Placen ympärillä oli paljon pieniä ja kauniita katuja hienoine taloineen, herkkukauppoineen, terasseineen ja ravintoloineen. Suurin osa kaduista on kävelykatuja, joten tuolla oli todella mukava kuljeskella ja katsella paikkoja. Sää Brysselissä oli todella kuuma ja aurinkoinen koko viikonlopun, joten terassit viilentävine juomineen ja aurinkovarjoineen tulivat todella tarpeeseen!

Grand Placen liepeiltä löytyy myös Ilot Sacren alue eli ravintolakatu Rue des Bouchers. Parin samannäköisen sivukujansa kanssa ne ovat Brysselin tunnetuimmat ravintolakadut ja nähtävyys sinällään. Me kuitenkin vältimme kadun ravintoloissa syömistä luettuamme Mondon oppaasta niihin liittyneistä hämäräbisneksistä ja hygieniaongelmista. Käytyä alueella kuitenkin tuli pariinkin kertaan, koska sen varrelta kääntyi kaksikin katua, joille olimme menossa. Ilot Sacren kadut olivat aivan täynnä ravintoloita ja pöytiä ja kulkeminen siellä oli ajoittain ahdasta. Tämä oli myös ainoa paikka koko kaupungissa, jossa ravintoloiden työntekijät tyrkyttivät omaa ravintolaansa ohikulkijoille. Tässä pari otosta alueelta, joka sinällään oli kuitenkin todella mukavan näköinen.Nähtävyyksistä mainittakoon tässä vielä erikseen Belgian kuninkaanlinna, joka sijaitsi lähellä hotelliamme ja jossa ehdimme hyvin käväistä vielä sunnuntaina ennen lentokentälle lähtöä. Linna oli hieno niin ulkoa kuin sisältäkin. Sisälle linnaan pääsi ilmaiseksi ja siellä pääsi liikkumaan hyvin laajalti eri huoneissa. Kaikesta päätellen kuningas itse ei siis linnassaan asu.Bryssel ja Belgia ovat tunnettuja herkuistaan kuten suklaasta, ranskalaisista ja vohveleista. Kaupungilla tulikin vähän väliä vastaan jokin herkkukauppa tai -koju. Meidän tuli matkalla syötyä sen verran hyvin, että ylimääräiset herkut jäivät suunnitelmista huolimatta syömättä. Kotiin tuotavat suklaat ostimme vasta lentokentältä, jossa sitä on todella hyvät valikoimat ja tuliaisostokset voi siis huoletta jättää kentälle. Varsinaisen suklaan lisäksi ostimme kentältä myös esimerkiksi Godivan suklaakahvia ja -keksejä.Herkuista puheen ollen, otetaan tähän väliin asiaa siitä, mitä me matkalla sitten söimme... Ennen matkaa katsoin ravintolasuosituksia sekä Tripadvisorista että Mondon oppaasta. Lisäksi sain suosituksia työkaverin Brysselissä asuvalta ystävältä (kiitos vielä niistä!). Koska tällä kertaa liikuimme kaupungilla ilman tarkkoja suunnitelmia, jäi osa suunnitelluista ravintoloistakin siten väliin. Syömässä kävimme seuraavissa ravintoloissa: Gabbiani Reali (italialainen ravintola), Le Pullman, Fat Boy's  (sporttibaari) ja Hemgie's (hienompi hampurilaisravintola). Kaikki ruoka, mitä matkalla söimme, oli hyvää sekä edullisempaa kuin olin odottanut. Etukäteen Brysselin hintataso hieman mietitytti, mutta hinnat olivat aika lailla Suomen tasolla, ehkä vähän edullisempaakin oli. Belgialaiset ranskalaiset ovat maineensa veroisia ja niitä tulikin sitten syötyä kaikilla aterioilla paitsi italialaisessa! Kaikki edellä mainitsemani ravintolat olivat hyviä, mutta erikseen haluan niistä suositella Hemgie's ravintolaa, joka oli mun matkan suosikki. Ravintola on tunnettu hienoista hampurilaisistaan, mutta muitakin ruokia listalta löytyy. Me söimme ravintolassa paikan nimikkohampurilaiset ja hyvää oli! Ruoka oli myös kauniisti esille pantu ja ravintola oli hieno ja tyylikäs. Tässä otoksia ravintolasta.
Mun annos eli Hemgie's hampurilainen, hinta 13,50 e.

Tässä hieman oluiden hintoja.

Edellä mainittujen herkkujen lisäksi Belgia on tunnettu tietysti myös oluistaan, joita löytyykin sitten joka makuun. Terassien lisäksi me kävimme oluilla Delirium baarissa, josta Mondon oppaan mukaan löytyy Brysselin laajin olutvalikoima, noin 2 400 merkkiä! Baari oli kyllä meidän makuun turhan iso ja meluisa, mutta tulipahan sekin nähtyä. Tarkoitus oli käydä myös oppaassa mainitussa Bier Circuksessa, mutta se oli lauantaina iltapäivällä suljettu.

Elämäni ensimmäinen tumma olut, hyvää oli!
Olutkauppa.

Bier Circus, joka oli siis suljettu päivällä...

Delirium ulkoa...ja sisältä.Vaateostoksia Brysselissä voi tehdä esimerkiksi ostoskatu Rue Neuvella, jossa on paljon ketjuliikkeiden kauppoja. Me emme tällä lyhyellä matkalla halunneet juuri käyttää aikaa kaupoissa kiertelyyn, mutta parissa kaupassa oli kuitenkin pakko piipahtaa. Mukaan ei kuitenkaan lähtenyt kuin yksi huppari miehelle. Tässä pari kuvaa kadulta.

Erilaisten aiemmin mainittujen herkkujen lisäksi Belgia on kuuluisa vielä ainakin yhdestä asiasta eli sarjakuvista ja ne näkyivät myös Brysselin katukuvassa erilaisina seinämaalauksina ja patsaina. Mainittakoon, että myös suklaata myydään eri sarjakuvahahmojen muodossa. Sarjakuviin kävimme lisäksi tutustumassa Brüselin sarjakuvakaupassa, joka Mondon oppaan mukaan on kaupungin hienoin sekä The Belgian Comic Strip Center sarjakuvakeskuksessa.


Sitten vielä muutama sana matkan kohokohdasta eli Robbie Williamsin keikasta, jonka vuoksi kaupunkiin siis ylipäätään päädyimme. Konsertti pidettiin Stade Roi Baudouin/ Koning Boudewijnstadion stadionilla. Paikan päälle pääsi kätevästi metrolla, jonka pysäkki oli aivan stadionin vieressä. Konsertti oli minulle monen vuoden unelmien ja odotuksen täyttymys ja todella hieno kokemus! Konsertin järjestelyt sujuivat hyvin eikä mitään ongelmia ollut. Ainoa asia, joka jäi hieman harmittamaan on se, että keikkalipuissa luki, ettei paikan päälle saa viedä minkäänlaisia kameroita. Itse sitten jätin kameran kiltisti hotellihuoneeseen ja paikan päällä huomasin, että monella muulla kamera oli mukana eikä siitä mitään sanomista tullut... Minulla jäi siis siten kuvat ottamatta, mutta tulipahan sitten täysillä keskityttyä itse asiaan eli keikan seuraamiseen. Keikkaa ja itse esiintyjää voisin tähän tietysti hehkuttaa rivikaupalla, mutta säästän nyt kaikki "ei-fanit" moiselta... Te taas, jotka Robbiesta pidätte, ymmärrätte kokemuksen hienouden muutenkin!
 LOPUKSI


Bryssel oli hieno kaupunki ja yllätti positiivisesti. Olen tyytyväinen, että konserttimatkamme suuntautui juuri sinne, koska en usko, että muuten ihan heti olisimme kaupunkiin matkoillamme päätyneet. Suosittelen kaupunkia etenkin kaikille herkkujen, hyvän ruuan ja/tai oluen ystäville! Mielestäni kaupunki sopii niin rennompaan kaupunkilomaan kaveriporukalla kuin romanttisenkin viikonlopun viettoon.6 kommenttia:

 1. Tyylikäs hotelli!

  VastaaPoista
 2. Minä pidän sinun tyylistäsi ottaa valokuvia! Vaikka itsekin olen Brysselissä käynyt, ei näin kivoja ja informatiivisia kuvia kyllä ole tarttunut kameraan. Lisäksi kiitos siitä, että laitat runsaasti kuvia hotelleista joissa olette majoittuneet, myös hotellin yleisistä tiloista. Todella kivoja matkakertomuksia, olen tutustunut kaikkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset tästä ihanasta palautteesta! Kyllähän sitä nykyään tulee matkoilla kuvattua paljon myös ihan tätä blogia silmällä pitäen, joten varmaan siitäkin tuo informatiivisuus tulee. Nyt olen hankkinut ensimmäisen järjestelmäkamerani ja aloittanut valokuvauskurssin, joten toivotaan että jatkossa kuvat olisivat vielä ainakin vähän parempia, kunhan tuota kameraa vaan ensin opin kunnolla käyttämään! Kiitos vielä ja oikein mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Ensi viikonloppuna menossa Brysseliin, joten tämä oli mukava katsella , kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentista ja oikein mukavaa matkaa!

   Poista