lauantai 6. huhtikuuta 2013

KUUBA, Varadero, joulukuu 2012

Matkan tyyppi: pakettimatka, Aurinkomatkat
Hotelli: Riu Varadero
Matkan kesto: 1 viikko
Matkassa: miehen ja mun vanhempien kanssa

HOTELLI

Riu Varadero on todella suuri hotelli, huoneita hotellissa on yli 1000. Hotellialue on laaja ja koostuu useasta matalasta rakennuksesta. Hotelli on uusi ja yleisilmeeltään hyvin moderni. Vaikka hotelli sijaitsee rannalla, oli perimmäisistä rakennuksista rannalle matkaa lähes kilometri. Hyvin alueella kuitenkin jaksoi liikkua ja lekottelun lomassa pienet kävelymatkat tekivät pelkästään hyvää.

Hotellille saavuttaessa on ensimmäisenä vastassa suuri päärakennus, jossa on aula baareineen sekä respa.

Portti hotellialueelle.

Hotellin sisäänkäynti.

Aula.Respa.

Aulabaari.

Aulabaarin pianobaari.

Päärakennuksen takana on hotellin eräänlainen kävelykatu, jonka varrella on suurin osa ravintoloista, hotellin teatteri sekä kaupat. Hotellin kaupoissa myytiin mm. päivittäistavaroita, matkamuistoja, tauluja, vaatteita, koruja, laukkuja, sikareita ja alkoholia. Maksuvälineeksi kävi myös luottokortti. Luottokortilla maksettaessa tuli passin olla mukana. Kauppojen lisäksi kävelykadulla oli myös päivittäin erilaisia myyntipöytiä, joissa myytiin lähinnä koruja. Meidän tuli tehtyä hotellin kaupoissa yllättävän paljon ostoksia ja ostettua tuli niin itselle vaatetta kuin tuliaisiakin. Mies osti itselleen hotellin kaupasta baseball -paidan sekä pienen matkamuisto baseball mailan. Muista tuotteista en osaa sanoa, mutta poikkeuksellisesti ainakin naisten kesätopit olivat halvempia hotellin kaupassa kuin keskustassa.

Käynti päärakennuksesta kävelykadulle.Kävelykatu.Aasialainen ravintola.

Teatteri.

Hotellin päärakennus ja kävelykatu sijaitsevat alueen keskellä ja niiden kummallakin puolella on asuinrakennusten alueet allasalueineen. Hotellin asuinrakennukset olivat sinisiä ja punaisia. Siniset talot, joissa mekin asuimme, sijaitsivat kauimpana rannasta. Punaiset talot olivat siis lähimpänä rantaa ja niiden vieressä oli vielä oma pieni alueensa Royal Club asiakkaille. Myös nämä talot olivat sinisiä. Riu Varadero on ihan uusi hotelli, mikä näkyi siinä, että osa tontin kasveista oli vielä kovin pieniä. Tämä näkyi hyvin myös meidän sinisten talojen alueella, jossa kasvillisuus oli selkeästi tuoreempaa kuin punaisten talojen alueella. Koko hotellialue oli todella siisti ja hyvin hoidettu.Meidän huone sijaitsi siis sinisten talojen alueella, aivan alueen perällä. Vaikka rannalle matkaa kertyikin, oli huone sijainniltaan mukavan rauhallinen. Huoneet olivat todella tilavat ja sängyt ihanan isot. Myös kylpyhuone oli iso ja sieltä löytyi sekä suihku että amme. Ainoa miinuspuoli oli se, että meidän parveke oli takapihalle päin ja se alue oli selkeästi vielä kuntoon laittamatta ja parvekkeeltamme näkyi ainoastaan iso, epämääräinen ja ruma pusikko. 

Meidän asuintalo.

Asuintalojen sisäpihaa.

Meidän huone.Uima-allas alueita hotellilla oli kolme ja yksi niistä sijaitsi Royal Clubin alueella ja oli siis ainoastaan heidän käytössään. Altailla oli aina hyvin tilaa ja vierekkäiset paikat neljälle löytyivät aina helposti. Tämä johtui varmaankin osin siitä, että olimme reisussa sesongin ensimmäisellä matkalla eikä hotelli selvästikään ollut täynnä. Juomaa altailla sai swim-up baareista, jollaiset löytyivät molemmista altaista.

Lähinnä rantaa, punaisten talojen alueella, sijaitsi alueen isoin allas. Altaassa oli monta osiota ja tällä altaalla oli päivisin myös ohjelmaa. Myös lastenallas sijaitsi tällä alueella.

Lasten allas.

Alueen toisella laidalla, sinisten talojen alueella, oli toinen pienempi ja rauhallisempi allasalue. Me viihdyimme paremmin tällä altaalla ja se olikin ihan talomme edessä.

Hotellin ranta oli upea ja siinä oli todella hyvä uida. Meri syveni loivasti ja pohja oli ihanan pehmeä ja puhdas. Ilma oli tyyni, joten aaltojakaan ei ollut. Myös rannalla oli aina hyvin tilaa ja vapaat paikat löytyivät helposti. Rannalla oli päivisin ohjelmaa tanssitunneista erilaisiin kilpailuihin sekä vesijumppaan meressä. Rannalla oli myös pieni rantabaari, josta sai juomaa janon sammuttamiseen. Lisäksi rannalla kulki kärry, josta sai maksua vastaan ostaa erilaisia drinkkejä, kuten vaikkapa kookospähkinään tehtyä pina coladaa. Rannalla oli myös jonkun verran kaupustelijoita, jotka myivät mm. hattuja ja kivoja rantamekkoja. Kaupustelijat eivät kuitenkaan saaneet häiritä hotellin asiakkaita ja tulivat luokse vain jos ilmaisit olevasi kiinnostunut.Rantabaari.Hotellissa oli myös kylpylä, jonka palvelut olivat maksullisia. Me emme kylpylää käyttäneet. Kylpylä sijaitsee heti isomman allasalueen vieressä.Riu Varadero on all inclusive hotelli eli kaikki ruuat ja juomat kuuluivat matkan hintaan. Hotellin kävelykadulla on kaksi pääruokasalia, joissa nautittiin seisovasta pöydästä aamupala, lounas ja illallinen. Hotellin aamupala oli oikein hyvä ja ravintolassa aamuisin aina hyvin tilaa. Lounasta sai pääruokasalien lisäksi lounasravintoloista, joita oli kolme kappaletta; yksi rannan lähellä ja yhdet kummallakin uima-allasalueella. Lounasta söimme näissä pienemmissä ravintoloissa. Myös näissä ravintoloissa oli seisovat pöydät sekä listalta sai tilata mm. hampurilaisia ja pitsaa. Erikoista oli se, että koko hotellista ei saanut lainkaan ketsuppia, jota itse olisin kaivannut etenkin ranskalaisten seuraksi.

Rannan lounasravintola.

Illallista söimme sekä seisovassa pöydässä että a la carte ravintoloissa. Niin lounaalla kuin illallisellakin hotellin ruuat olivat osin pettymys. Ruokaa oli paljon, mutta sen laatu osin aika heikkoa. Suurin ongelma ruuassa oli se, että kaikki lihat olivat todella kuiviksi paistettuja eikä niitä juuri voinut syödä. Lämpimät lisukkeet olivat aika mauttomia ja joka päivä samoja niin lounaalla kuin illallisellakin. Sen sijaan kylmät ruuat ja salaatit, kuin myös jälkiruuat olivat hyviä. Illallisella iso miinus oli myös se, että pääruokasalit olivat aivan täynnä ja todella meluisia. Myös sisustuksesta olisi voinut tehdä tunnelmallisemman; esimerkiksi valot olivat todella kirkkaat eikä pöydissä ollut pöytäliinoja. Illalliselle tulisi myös pukeutua siististi, mutta tämä ei suurta osaa hotellin asiakkaista selkeästi kiinnostanut. Välillä tuntui enemmän siltä kuin olisi ollut kouluruokalassa eikä hyvän hotellin ravintolassa. Myös henkilökuntaa oli iltaisin ihan liian vähän ja palvelu sen vuoksi kehnoa. Tarjoilijat totesivat itsekin heitä olevan liian vähän ja pahoittelivat palvelun hitautta. Itselläni on aiempia kokemuksia Meksikon ja Dominikaanisen tasavallan Riu hotelleista ja niihin verrattuna Riu Varaderon ruuat olivat paljon kehnommat.

Pääruokasali illallisella.Illallista sai seisovanpöydän lisäksi a la carte ravintoloista, joita oli neljä kappaletta. Näissä sai viikon aikana käydä kahdesti ja me kävimme italialaisessa sekä gourmet ravintolassa. Italialaisen ruoka oli huonoa; me söimme lautaset kiltisti tyhjiksi, mutta monelta muulta jäi pääruoka lautaselle. Gourmet ravintola sen sijaan oli oikein hyvä ja ruoka parasta mitä koko lomalla tuli syötyä.

Gourmet ravintola.

Alkuruoka: pieni piiras.

Pääruoka: naudanlihaa, pippurikastike ja perunamuussia.

Jälkiruoka: suklaakakkua ja jäätelöä.

Kun ruuan suhteen muut Riu hotellit osoittautuivat paremmiksi, juomien suhteen tilanne oli sitten päinvastainen. Täällä ei päivisin tarvinut drinkkeihin alkoholia erikseen pyytää, vaan sitä kaadettiin laseihin erittäin avokätisesti. Varovainen sai olla, etteivät päivän mittaan nautitut Cuba Libret käyneet liikaa päähän!

Itselläni meni yksi ilta sängyssä maaten ja vatsakrampeista kärsien. Mitään suurempaa tautia ei kivuista huolimatta kehkeytynyt, mutta varmuuden vuoksi kävin vielä keskustan apteekista lääkkeetkin hakemassa ja kohta olin taas täydessä lomakunnossa. Muilla seurueemme jäsenillä ei ollut minkäänlaisia vatsavaivoja.

Ohjelmaa hotellilla oli päivisin altaalla ja rannalla sekä iltaisin teatterissa. Hotellin iltashowt olivat samoja kuin muissakin Riu'issa. Me kävimme katsomassa Michael Jackson show'n, joka meillä on aiemmin jäänyt näkemättä. Show oli tuttuun Riu tyyliin hyvä ja laadukas. Muuten aikaero vaikutti sen verran, ettei iltaisin juuri valvoa jaksanut.

Hyttysiä hotellin alueella oli jonkin verran ja miehellä muutamia puremia. Itse olin kerrankin kaukaa viisas ja otin jo kotoa Off:ia mukaan. Sitä suihkutin joka ilta paljaille alueille ja kerrankin säästyin tuskallisilta paiseilta! Lentokentällä kotiin lähtiessä näkyi joitain suomalaisia, joilla oli jalat puremia aivan täynnä, joten uskon hyttysmyrkyn käytön kannattaneen.

Kaiken kaikkiaan olin hotelliin tosi tyytyväinen ja voin sitä muillekin suositella! Ruoka oli ainoa osittainen pettymys, mutta muiden lukemieni hotelliarvostelujen perusteella ruoka ei naapurihotelleissa liene yhtään parempaa. Ja toki nämä ovat aina myös makuasioita!
MATKAKOHDE

Sää Varaderossa oli yhtä sateista aamupäivää lukuunottamatta aivan täydellinen! Aiemmilla Karibian lomilla meillä on ollut säiden suhteen huonoa tuuria, joten tällä kertaa onnemme näytti kääntyneen. Ilma oli lämmin ja aurinkoa riitti taivaan täydeltä.

Ostoksia Kuubassa tuli tehtyä odotettua enemmän. Kotiin toimme tietenkin rommia ja sikareita sekä kahvia ja jonkin verran vaatteita. Itse ihastuin etenkin virkattuihin rantamekkoihin, joita ostin sekä itselle että tuliaisiksi. Rommi oli Kuubassa todella edullista, jo parilla eurolla sai ison pullon. Hinta toki nousee laadun myötä, mutta eivät parhaatkaan rommit todellakaan kalliita olleet. Kuubassa myytävät taulut olivat kivoja, mutta itselläni ei kärsivällisyys riittänyt sisustukseen sopivan taulun etsimiseen. Koska luottokortilla maksaminen on Kuubassa kallista eivätkä ne edes kovin monessa paikassa maksuvälineeksi käy, otimme poikkeuksellisesti jo kotoa paljon käteistä mukaan. Rahaa vaihdoimme hotellin respassa.

Kuuba on todella köyhä maa ja varsinaisesti sen ymmärsi vasta paikan päällä. Me veimme huonesiivoojallemme kotoa saippuoita, mutta matkalla ollessamme harmitti, ettemme vieneet enempää. Tutun Kuuban kävijän mukaan paikalliset ovat todella kiitollisia saadessaan esimerkiksi vanhoja vaatteita, koska heidän itsensä on vaikea saada länsimaisen muodin mukaisia vaatteita ja muutenkin vaatteet ovat Kuubassa paikallisten tuloihin nähden kalliita.

Tällä matkalla aikaa tuli vietettyä paljon hotellilla, joka jo sinällään oli kuin pieni kylä sekä parilla päivän reissulla, joista enemmän tuonnempana. Varsinaiseen Varaderoon emme paljoa ehtineet tutustumaan. Loman ainoana sateisena aamuna suuntasimme Varaderon keskustaan, joka oli tosi kivan oloinen paikka ja jossa olisi voinut useamminkin käydä, mikäli lomapäiviä olisi ollut enemmän. Keskustassa tuli pyörittyä lähinnä pääkadun varrella, jossa oli sekä kauppoja että ravintoloita. Kävimme myös paikallisella ostarilla, joka oli todella vaatimaton. Keskustassa myydään pääosin erilaisia matkamuistoja ja myös joitakin vaatimattomia vaatekauppoja oli. Keskustassa on myös tosi nätti puisto, jossa paremmalla säällä olisi viihtynyt pidempäänkin. Varaderossa kiertää hotellien ja keskustan välillä kaupunkilomilta tuttu punainen kaksikerroksinen hop on- hop off bussi. Bussi on maksullinen, mutta edullinen. Me taitoimme matkan keskustaan ja takaisin kuitenkin taksilla, koska halusimme päästä hienon jenkkiauton kyytiin. Matka taksilla keskustaan maksoi 20 CUC. Seuraavassa yleisiä otoksia keskustasta:


Menopelimme hotellilta keskustaan.


 


Parque Josone.

Menopeli takaisin hotellille.
RETKET JA REISSUT

Loman ehdottomia kohokohtia olivat päivän retket Havannaan ja Cayo Blancolle. Molemmat  retket ostimme hotellilta paikalliselta retkimyyjältä.

Katamaraaniretki Cayo Blancon saarelle maksoi 109 CUC ja hinta sisälsi myös lounaan ja kaikki juomat katamaraanilla, ohjelman delfiinien kanssa sekä snorklauksen. Retkelle lähdimme heti aamusta. Katamaraani oli todella iso ja hieno. Merimatka taittui mukavasti auringosta, maisemista ja juomista nauttien.Matkan ensimmäinen pysähdys oli snorklauspaikalla. Tuolla merenkäynti oli suhteellisen kova ja veteen pääsivät vain ne, jotka tunnustautuivat hyviksi uimareiksi. Itse rakastan snorklaamista, mutta oma meressä oloni jäi varsin lyhyeksi juuri aallokosta johtuen. Snorklaus vaati paljon voimia ja keskittyminen meni lähinnä siihen, ettei veden mukana ajelehtinut liian kauas. Myös maskini vuosi ja sen säätäminen meressä oli mahdotonta. Snorklauspaikka sinällään oli ihan hieno ja kalojakin ehdin kuitenkin jokusen nähdä. Minua vahvemmat uimarit viihtyivät meressä pidempään.

Snorklauksen jälkeen merimatka jatkui ja seuraava pysähdys oli keskelle merta rakennetussa delfinaariossa. Retken hintaan siis sisältyi ohjelma delfiinien kanssa altaassa. Altaassa seisoimme rivissä ja vuorotellen saimme mm. silittää, nostaa ja pussata delfiiniä. Delfiinit tekivät myös muutamia temppuja. Jotkut porukasta maksoivat ekstraa käteisellä ja saivat sitten hetken myös itsekseen uida delfiinin kanssa. Kokemus oli varmasti ikimuistoinen niille, jotka olivat ensimmäistä kertaa delfiinien kanssa kosketuksissa. Itselleni tämä oli kuitenkin jo kolmas kerta ja siten ei niin ihmeellinen kokemus. Tosi kivaa kuitenkin oli! (Kuvia ei valitettavasti tällä hetkellä tähän ole juuri laittaa, mutta täytyy katsoa josko mun vanhemmilta jotain otoksia löytyisi...)

Delfinaario keskellä merta.

Delfiinien kanssa leikkimisen jälkeen katamaraani suuntasi sitten Cayo Blancon saarelle. Saari oli paratiisimaisen upea; pieni miinuspuoli oli kuitenkin se, että päiväretkiläisiä saarella oli todella paljon. Saarella söimme ensin lounaan, johon sai pääruuaksi valita joko hummeria tai kanaa. Ruokajuomat tuli täällä maksaa itse. Ruuan jälkeen saarella oli vapaata aikaa uida ja ottaa aurinkoa, tai mitä kukin sitten halusikaan tehdä.

Paluumatkalla takaisin Varaderoon ei pysähdyksiä enää ollut vaan loppumatka meni auringosta nauttien. Retki oli todella hyvä ja onnistunut, ja mielestäni myös varsin edullinen siihen nähden mitä kaikkea päivä piti sisällään. Suosittelen lämpimästi muillekin!


Toinen päiväretkemme suuntautui siis legendaariseen Havannaan, jonne myös lähdimme heti aamusta. Havannan retki maksoi 67 CUC ja sisälsi lounaan. Lisämielenkiintoa retkeen toi se, että meidän lisäksi retkibussissa oli lähes pelkästään kanadan kiinalaisia, jotka osoittautuivat jo ennen bussin liikkeelle lähtöä ehkäpä maailman pahimmiksi säätäjiksi. Ajoittain heidän touhujaan oli huvittavaakin seurata, toisaalta taas meinasi hermot mennä niin oppaalta kuin meiltäkin... No, onneksi he päivän mittaan vähän rauhoittuivat! Bussimatka Havannaan kesti reilut kaksi tuntia. Matkalla oli mukavaa katsella maisemia, jotka kyllä ajoittain olivat hyvin surullisiakin; bussimatkan aikana kuubalaisten köyhyys näyttäytyi toden teolla. Toisaalta matkan aikana taas näki hienoa merenrantaa ja palmumetsää. Matkan aikana opas kertoi todella mielenkiintoisia asioita niin Kuuban historiasta kuin nykypäivästäkin. Sekä meno- että paluumatkalla pysähdyimme tauolle baariin, jossa oli wc, baaritiski ja myynnissä matkamuistoja. Tämä baari oli hyvä, sillä drinkkiinsä sai itse kaataa rommia suoraan pullosta niin paljon kun halusi!

Taukopaikka.

Meidän bussikuski ja opas.Perillä Havannassa kiertelimme kaupunkia bussilla välillä kävelykierroksia oppaan johdolla tehden. Paljon tuli päivän aikana nähtyä ja valokuvistakaan en enää muista, mistä osasta kaupunkia mikäkin on otettu. Nähtyä tuli kuitenkin niin uutta kuin vanhaakin Havannaa. Havanna oli kaunis ja mukavaa olisi ollut, jos kaupungilla olisi ollut myös omatoimista aikaa. Tällä retkellä aikataulu ei siihen kuitenkaan antanut mahdollisuutta. Päivän aikana kävimme lounaalla paikallisessa ravintolassa, jossa saimme lounaaksi kanaa, possua ja riisiä. Päivän päätteeksi oli hieman omatoimista aikaa eräänlaisessa markkinahallissa, jossa myytiin kaikenlaista turistitavaraa kuten vaatteita, matkamuistoja ja tauluja. 

Iso miinuspuoli Havannassa olivat kerjäläiset, joita oli todella paljon. Kaduilla oli myös valokuvattavana hienoihin mekkoihin pukeutuneita naisia sekä miehiä paksuine leikkisikareineen. Ilmaiseksi kuvia ei kuitenkaan saanut ottaa ja rahan vaatiminen alkoi heti, mikäli he huomasivat jonkun kuvan ottavan. Itse onnistuin yhden kaukaisen salakuvan nappaamaan! Nämä tyypit myös tyrkyttivät itseään kuviin osin melko kärkkäästikin. Havannassa ei  myöskään saisi ilman maksua kuvata vanhoja  jenkkitakseja, silloin jos niiden kuski on paikalla. Lisäksi kaduilla oli kaiken maailman maalareita ym., jotka muka ilmaiseksi tarjosivat palveluitaan. Kaikenlaisia "ahdistelijoita" joutui siis päivän mittaan välttelemään ja itse en kyllä kaupungissa kovin montaa päivää jaksaisi tämän vuoksi olla. Hienoa oli kuitenkin päivän reissulla käydä ja kyllähän se Havanna oli pakko nähdä, kun niin lähellä kuitenkin lomailimme. Tässä kuvia päivän varrelta:


Katukuvaa ja vanhoja talojaFloridita bar.

Tässä mun salaa ottama kuva!Ambos Mundos hotelli.


Hienoja vanhoja rakennuksia ja nähtävyyksiä

Bacardin talo.El Capitalio eli Parlamenttitalo.

Plaza de la Catedral eli Katedraaliaukio.Plaza de la Revolucion eli Vallankumousaukio


Granma memorial


Castillo del MorroNäkymä linnoitukselta kaupunkiin

ja rantakatu Maleconille.

Päivä Havannassa oli ikimuistoinen ja suosittelen siellä käyntiä muillekin!


LOPUKSI

Varadero on yksi niistä rantalomakohteista, jonne olen "aina" halunnut mennä. Nyt sinne pääsin eikä kohde tuottanut pettymystä. Hotelli oli hyvä, ranta hieno ja lähellä paljon mielenkiintoista nähtävää. Vaikka viikossa ehti kaikenlaista, oli se liian lyhyt aika, sillä todella paljon jäi vielä näkemättä eikä toisellakaan lomaviikolla olisi tylsää tullut. Paljon jäi mukavan tuntuisia päiväretkiä tekemättä ja kivaa olisi ollut käydä myös läheisissä kaupungeissa aidompaan kuubalaiseen elämänmenoon tutustumassa. Omissa rantaloma suosikeissani Varadero pääsee hyvälle toiselle sijalle heti Meksikon Playa del Carmenin jälkeen. Suosittelen kohdetta lämpimästi kaikille rantalomien ystäville!18 kommenttia:

 1. Itse olin 1 vk Havanna ja 1 vk Varadero tammikuussa. Viikon matkalla riittäisi 1 pv Varaderossa ja 6 Havannassa.

  VastaaPoista
 2. Oli kivat katsella hienoja kuviasi ja lukea matkakertomustasi. Tuttuja paikkoja, olimme tammikuussa 2 viikkoa Varaderossa.

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva katsella kuviasi ja kertomustasi, olin itse 2 viikkoa tammikuussa ja myös osallistuin katamaraaniretkelle.Viikko on varmasti liian lyhyt aika kun ajattelee,että lentoaikakin oli 11 tuntia. Kiitos sinulle, sain palata hienojen kuviesi myötä takaisin
  muistoihin kauniista Kuubasta!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ja kiitos myös sinulle kivasta kommentista!

   Poista
 4. En ymmärrä missä päin Havannaa näkyi kerjäläisiä.
  Tai ehkä he iskevät ainoastaan turistibusseihin koska minua ei ole ikinä hätiköity (olen käynyt 2krt 2v ) mutta olemme matkustaneet omiin nimiin ja asuneet paikallisten luona.
  Aivan eri kuin nämä all-ink. Varaderossa joissa asuessa ei tiedä missä maassa olet.

  VastaaPoista
 5. Kiitos upeasta artikkelista ja kuvista. Kuuba vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Miten sinulla sujui matkayhteistyö Aurinkomatkojen kanssa? Itselläni pari viimeistä kertaa ovat olleet pettymyksiä. Lieneekö vain sattumia juuri minun kohdallani, vai yleisempikin tyyppikuva kyseisestä matkatoimistosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ja kiitos sinulle kivasta palautteesta! Itse olen kyllä aina ollut oikein tyytyväinen Aurinkomatkoihin eikä minulla ole matkatoimistosta mitään valittamista. Muuta en tuohon osaa vastata.

   Poista
 6. Vasta nyt löysin blogisi. Kiitos upeista kuvista ja tietorikkaasta kertomuksesta. Meillä on matka Kuuban Varaderoon varattuna helmikuun lopulla ja tästä oli todellakin apua tuleville matkalaisille. Kerjäläisistä sen verran, että tulivatko ihan iholle vai näkyikö heitä vain siellä kadun varsilla? Itsellä on kokemusta Dominikaanisesta tasavallasta missä kahden viikon reissun aikana ainoa kerjäläispoika kerjäsi rahaa Santo Domingon retkellä eikä hänestä päässyt eroon ennen kuin menimme vartioituun kauppaan. Miten Havannassa?
  Meilläkin on tullut käytyä Karibialla muutaman kerran ja juuri tuo Kuuba on ollut haaveissa jo kauan ja nyt sinne sitten vihdoinkin päästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivasta palautteesta ja ihana kuulla, että jutusta oli hyötyä! Havannassa kerjäläiset tulivat ihan vierelle, mutta kyllä heistä myös helposti eroonkin pääsi, kohtelias kieltäytyminen riitti ainakin meillä.

   Oikein ihanaa matkan odotusta ja matkaa teille!

   Poista
 7. Blogiasi oli kiva lukea! Suunnittelen juuri Varaderon matkaa ja sain paljon hyödyllistä infoa :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos paljon upeasta kertomuksestasi ja hienoista kuvista. Olimme Varadevos 26.2 - 13.3.2014 todella upeitten oppaittemme Tiinan ja Israelin opastamina, he ovat Lomamatkoilta. Mukanamme oli iso joukko, mukavan rentoja suomalaisia. Kiitos kaikille upeista Kuuban lomamuistoista. Kalle Pyykkönen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä, kiitos sinulle tästä! Toivotaan, että terveisesi menevät tätä kautta perille!

   Poista
 9. Itsekkin Varaderossa viikon ja Havannassa päivän olleena voin sanoa, että todella hyvä ja realistinen kertomus. Varadero rantoineen on hieno paikka ja Kuuban köyhyydestä huolimatta Kuubasssa kannattaa vjuuri nyt käydä - nyt kun se vielä on "Kuuba" - paikka, jossa raha ei välttämättä ole onnellisuuden mittari. Toisin varmaan on esim. viiden vuoden päästä. Silloin kun aukion laidalla olevan talon seinässä ei enää lue "Vas bien Fidel", on sama, missä Karibian maassa silloin käy.

  Aerotravelling

  VastaaPoista
 10. Hieno kertomus ja kivaa luettavaa. 27.3 lähtö Kuubaan.

  VastaaPoista