lauantai 3. marraskuuta 2012

KROATIA, Dubrovnik, heinäkuu 2008

Matkan tyyppi: pakettimatka, äkkilähtö, Aurinkomatkat
Hotelli: Adriatic
Matkan kesto: 1 viikko
Matkassa: kaksin miehen kanssa


HOTELLI 

Lähdimme matkaan äkkilähdöllä ja tällä kertaa matkamme hotelli tiedossa jo varausvaiheessa. Majoituimme hotelli Adriaticissa, joka oli tasoltaan kaksi tähteä. Hotelli sijaitsi hyvällä paikalla Lapadin niemellä lähes rannalla. Muuta hyvää hotellissa ei sitten ollutkaan. Hotelli oli vanha ja aikansa elänyt. Lattioilla oli vanhat ja likaiset kokolattiamatot ja huoneessa päiväpeitteen virkaa toimitti kulahtanut viltti. Huone oli kuitenkin ihan tilava ja kylpyhuone ok. Matkan hintaan kuului myös aamupala, mutta parin ensimmäisen päivän jälkeen aloimme käydä aamupalalla muualla. No, onneksi matka oli niin edullinen ettei hotellin taso paljoa harmittanut. Olen kuitenkin ollut paljon paremmissakin kahden tähden hotelleissa enkä tätä hotellia voi suositella muillekaan.

Hotelli.
Näkymä hotellilta merelle.


MATKAKOHDE 

Dubrovnikissa suurin osa hotelleista sijaitsee Lapadin niemellä, jossa mekin siis majoituimme. Lapadin niemellä on pieni pikkukiviranta sekä kauppoja ja ravintoloita. Me viihdyimme hyvin Lapadin rannalla eikä meillä ollut tarvetta lähteä muille rannoille. Käsittääkseni muut Dubrovnikin rannat ovat kuitenkin Lapadia parempia ja läheisille saarillekin pääsee kätevästi kulkemaan. Kivirannalla uimakengät ovat tarpeen ja niitä oli paljon myynnissä. Itse ostin uimakengät 10 eurolla ja mietin kauankohan mahtavat kestää. Kyseiset uimakengät ovat kuitenkin edelleen käytössä ja hyvässä kunnossa ja käyttöä niillä on ollut todella paljon. Merivesi oli todella puhdasta ja kauniin vihertävää. Rannalla oli myös baareja, joissa meidänkin tuli aikaa viettettyä. Varsinaiset rantapäivät jäivät meillä kuitenkin väliin, sillä siinä kohdin kun olimme muun kaupungin kolunneet ja valmiita rannalla makailuun, muuttui säätyyppi aivan täysin ja ilma oli pilvinen sekä viileä. Se luonnollisesti harmitti.  Lapadin niemellä oli rannan ja hotellien lisäksi kävelykatu ravintoloineen sekä joitakin kauppoja, ostoskeskus ja matkamuistokojuja. Meidän suosikki ravintola oli ravintola Konavoka, jossa kävimme syömässä pariinkin otteeseen hyvät pihvit. Yhteystiedot ja muutakin infoa sivulla: http://www.dubrovnik-online.com/konavoka/. Ostoskeskuksessa oli kansainvälisiä ketjuliikkeitä ja meidän mukaan kotiin lähti miehelle nahkaiset sandaalit ja urheiluvaatteita sekä itselle pari paitaa Benettonista ja S'Oliverista. Vanhaan kaupunkiin ja muuallekin kaupunkiin pääsi kätevästi paikallisbussilla, johon sai ostaa lippuja myös hotellin respasta. Bussilippu keskustaan maksoi tuohon aikaan yhden euron.


Lapadin ranta.Dubrovnikin vanhakaupunki oli hurmaava ja siellä seikkaillessa vierähti parikin päivää. Vanhankaupungin kadut olivat sokkeloisia ja siellä oli mukavaa kierrellä ja katsella. Kauppoja vanhassakaupungissa on paljon, mutta itse en muista että mitään ihmeellisempää olisimme sieltä ostaneet. Vanhankaupungin muurin pääsee kiertämään kävellen ja näkymät ylhäältä olivat hienot. Me lähdimme kierrokselle päivänä, joka oli kuuma ja taivas täysin pilvetön. Itsellä meinasikin kuumuudessa ja paahteessa kunto loppua kesken, mutta loppuun asti kuitenkin päästiin. Muurilla on yksi kahvila, ehkä noin puolessa välissä, jossa voi pitää taukoa ja levähtää.


Otoksia vanhastakaupungista niin muurilta kuin katutasostakin kuvattuna:

Pilen portti vanhaankaupunkiin.

Pääkatu Placa.Vasemmalla jykevä kaupungin muuri.

Raput ylös muurille.


Muita maisemia muurilta kuvattuna:


Vanhassakaupungissa kävimme War Photo Limited valokuvanäyttelyssä, os. Antuniska 6. Galleriassa on esillä sotavalokuvien parhaimmistoa ympäri maailmaa. Näyttelyssä oli vähän ristiriitaiset fiilikset, sillä valokuvat olivat todella hyviä, mutta luonnollisesti myös todella surullisia ja koskettavia. Väkisinkin kyllä silmäkulmat kuvia katsellessa kostuivat ja kokemus oli vaikuttava.  Suosittelen muillekin, mutta en kuitenkaan kaikkein herkimmille henkilöille. Lisätietoja: http://www.warphotoltd.com/?section=museum&page=3&item=2


Vanhastakaupungista löysimme myös minun mielestäni maailman parhaan terassin, Buzan, joka on rakennettu muurin ulkopuolelle, kallion rinteeseen. Buza terasseja on itseasiassa kaksi, Buza I ja Buza II ja me olimme noista siis jälkimmäisessä. Terassilta oli aivan huikeat näkymät merelle ja lisäksi rohkeimmat hyppivät kalliolta mereen. Paikalle ei ole helppo löytää, mutta ohjeet perille löydät mm. täältä: http://www.eatori.com/2012/07/cliff-bars-of-dubrovnik.html
Vanhastakaupungista löytyi myös toinen meidän reissun suosikkiravintoloista, spaghetteria Toni, os. Nikole Bozidarevica 14. Täällä tuli käytyä myös useampaan kertaan ja ruoka oli todella hyvää!


Viiden juuston lasagne, nam!Dubrovnikissa tutustuimme myös Gruzin kaupunginosaan satamineen. Satamassa oli risteilyalus sekä aivan älyttömän hienoja huvijahteja, joita ei voinut kuin kateellisena ihailla.RETKET JA REISSUT

Tällä lomalla kävimme yhdellä matkatoimiston retkellä ja se suuntautui naapurivaltio Montenegroon. Päivän ensimmäinen pysähdys oli Budvan kaupungissa, joka oli ihan mukavan oloinen paikka. Koko kaupunkia ympäröivät jylhät ja upeat vuoret. Budvassa kiertelimme omin päin vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä. Myös Budvan vanhakaupunki oli todella hurmaava. Montenegrossa oli ainakin vielä tuohon aikaan todella edullista, lounaan sai neljällä eurolla ja puolen litran olut maksoi 1,50.Budvasta suuntasimme upealle Kotorin lahdelle ja Kotorin vanhaankaupunkiin. Huonosta säästä huolimatta niin maisemat kuin vanhakaupunkikin olivat aivan upeita. 
Päivän päätteeksi kävimme vielä kauniissa Perastin kaupungissa, joka niin ikään sijaitsee Kotorin lahden rannalla. Täällä nousimme veneeseen ja matkasimme keinotekoiselle Gospa od Skrpjelan saarelle, jossa oli kirkko ja museo. Ja jälleen kerran maisemat olivat todella upeat. Montenegron retki oli kaikin puolin todella hyvä ja päivän aikana näimme paljon huikean upeita maisemia, suosittelen!

Myös matkamaskotti Cha-Cha pääsi kuviin.LOPUKSI

Kroatia onnistui yllättämään positiivisesti ja Dubrovnik oli loistava matkakohde. Dubrovnik tarjoaa niin rantaa, kaupunkia kuin historiaakin eli lähes kaikille jotakin. Myös Montenegron vuoristomaisemat oli näkemisen arvoiset. Myös ruoka oli matkan parasta antia ja ruuan suhteen Kroatia on mielestäni yhä yksi parhaista, ehkä jopa parhain, maista jossa on tultu käytyä. Kroatiaan palaamme vielä varmasti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti