sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

TSEKKI, Praha, joulukuu 2011

Matkan tyyppi: omatoimimatka, lennot Czech Airlines, hotelli booking.com
Hotelli: Pinot
Matkan kesto: 3 yötä
Matkassa: miehen, mun siskon ja vanhempien kanssa

HOTELLI

Hotelli Pinot sijaitsee erinomaisella paikalla Mala Stranan alueella aivan Kaarlen sillan kupeessa ja hotellilta käsin pystyi hyvin liikkumaan kävellen joka paikkaan. Hotelli oli pieni ja viehättävä. Huoneet olivat tilavat ja henkivät hotellin vanhaa tunnelmaa. Aamupala oli hyvä. Hotellilla on viiniteema ja huoneissa oli viinikaapit sekä viinilasit ja viinejä sai ostaa pulloittain myös huoneeseen. Lisäksi hotellilla on oma pieni ja tunnelmallinen viinibaari. Voin suositella hotellia erittäin lämpimästi!
MATKAKOHDE

Joulun matkakohteeksi me valitsimme Prahan sen vuoksi, että siellä joulutorit ja kaupat ovat avoinna myös joulun pyhinä. Praha on mukavan pieni kaupunki ja parissa päivässäkin ehti hyvin nähdä kaupunkia ja nähtävyyksiä.

Sää Prahassa oli kolea ja viimainen. Lämpötila oli nollan kieppeillä, mutta kosteus ja tuuli tekivät ilmasta kylmän. Vettä ei onneksi tullut kuin kerran. Kaupungilla kiertelyn lomassa tulikin sitten usein piipahdettua pubeissa ja baareissa hieman lämmikkeitä ottamassa! Baareja oli onneksi joka paikassa, joten kauaa ei sopivaa lämmittelypaikkaa koskaan tarvinnut etsiä. Piipahdettua tuli myös Prahan Hard Rock Cafessa, josta tässä muutama kuva:

Ruoka Prahassa oli kaikkialla hyvää ja suhteessa Suomeen edullista. Suositusten mukaan teimme jouluaatolle pöytävarauksen jo hyvissä ajoin etukäteen. Prahan ravintoloiden joulun aukiolot ja joulumenut hintoineen löytyvät osoitteesta: http://www.pragueexperience.com/events/christmas_planner.asp. Myös pöytävarauksen teimme näiden sivujen kautta ja homma toimi hyvin. Sivuilta löytyvät myös muut tarpeelliset infot liittyen joulun viettoon Prahassa. Jouluaatolle varasimme pöydän Bily Konicek nimisestä ravintolasta Vanhastakaupungista. Tähän ravintolaan päädyimme sen vuoksi, että sen joulumenussa oli neljä vaihtoehtoa kullekin ruokalajille ja vaihtoehdot olivat meille liharuokien ystävinä sopivimmat (tsekkiläiset jouluruuat ovat muuten aika kalapainotteisia). Ravintola oli myös kivan tunnelmallinen ja sijaitsi Vanhassakaupungissa, jossa jouluaattoa halusimme muutoinkin viettää. Kovin jouluista ruoka ei ollut, mutta oikein hyvää kuitenkin ja ravintolaa voin suositella muillekin. Tässä kuvat meidän joulumenusta:

Ostoksia Prahassa tuli tehtyä lähinnä Vanhankaupungin putiikeissa, jotka olivat kaikki auki läpi joulun. Vanhastakaupungista löytyy esimerkiksi kauppa, jossa myydään maatuskanukkeja urheilujoukkueista ympäri maailmaa. Yhden maatuskan hinta oli muistaakseni suunnilleen 20 euroa ja kaupan valikoimasta löytyvät myös suomalaisten lätkä- ja futisjoukkueiden nuket. Me ostimme itsellemme Miami Heatin maatuskan, jossa on viiden pelaajan nuket. Yksi maatuska lähti myös kaverille tuliaiseksi. Vanhankapungin putiikeissa ja kaduilla myydään myös kauniita tauluja Prahan maisemista ja äitini osti yhden kotiinviemisiksi. Keskustasta löytyy myös pieniä ostoskeskuksia, joista me kävimme Palladiumissa, http://www.palladiumpraha.cz/. Tuolta mukaan lähti itselle Batan talvisaappaat. Paljon kauppoja on myös Venceslauksen aukion varrelta, mutta ainakaan joulupäivänä ne eivät olleet auki.MATKA JA NÄHTÄVYYDET

Ensimmäisenä iltana Prahassa kiipesimme raput (joita muuten riitti...) ylös kukkulalle Prahan linnalle. Vaikka kapuaminen todella otti voimille pitkän päivän jälkeen, oli se kuitenkin sen arvoista, sillä iltavalaistuksessa linnan alue ja etenkin Pyhän Vituksen katedraali näyttivät aivan upeilta. Juuri tuona samana päivänä Pyhän Vituksen katedraalissa oli ollut myös Tsekin entisen presidentin Vaclav Havelin hautajaiset ja linnan alueella oli paloi paljon muistokynttilöitä. Iltamyöhällä linnalla ei juuri näkynyt muita turisteja, joten saimme katsella paikkoja rauhassa ja ilman tungosta.


Toisen matkapäivän eli jouluaaton vietimme Vanhassakaupungissa. Hotellilta Vanhaankaupunkiin pääsi upeaa Kaarlen siltaa pitkin. 

Näkymiä Kaarlen sillalta
Vanhankaupungin aukiolta löytyivät niin joulutori kuin muutkin nähtävyydet. Jouluaattopäivä vierähti mukavasti näihin tutustuen sekä Vanhankaupungin kujilla pyörien ja ostoksia tehden. Joulutorilla myytiin pääasiassa käsitöitä ja elintarvikkeita. Itse ostin sieltä yhdet sormikkaat ja ruuista syötyä tuli tietenkin kinkkua sekä erilaisia paahdettuja pähkinöitä. Tunnelma Vanhassakaupungissa oli mukavan jouluinen, kuten asiaan jouluna kuuluukin. 


 Yleisiä otoksia Vanhastakaupungista

 
Raatihuoneen tornin astronominen kello.Kaupungintalo.


Tunnelmia joulutorilta

Taustalla Tynin Neitsyt Marian kirkko.Pyhän Nikolauksen kirkko


Jouluaattoiltaa vietimme jo aiemmin mainitsemassani Bily Konicek ravintolassa, joka sijaitsi aivan Vanhankaupungin aukion laidalla. Koska välimatkat ovat todella lyhyitä, pystyimme hyvin käymään välissä hotellilla ja vaihtamaan päälle parempaa vaatetta. Jouluaattoillallisen jälkeen vietimme vielä hetken Vanhankapungin aukiolla, jossa oli esiintymislavalla jouluista ohjelmaa.Kolmantena matkapäivänä eli joulupäivänä tutustuimme Venceslauksen aukioon ympäristöineen. Venceslauksen aukion varrella on paljon kauppoja, mutta ainakin joulupäivänä ne olivat kaikki suljettu. Aukiolta löytyi myös pienempi joulutori. Venceslauksen aukio oli nopeasti nähty ja aika pian huomasimme kulkevamme takaisin Vanhaankaupunkiin. Tässä kohdin iski jo pieni tekemisen puute ja vettäkin alkoi satamaan. Pienen pohdinnan jälkeen päädyimme ostamaan jokiristeilyn Vltavajoelle. Risteily oli ihan ok paremman tekemisen puutteessa, mutta ehkä enemmän paikallaan paremmalla säällä ja toiseen vuodenaikaan. 


Otoksia Venceslauksen aukiolta ja ympäristöstä

 

LOPUKSI

Praha oli todella hieno, vanha kaupunki ja kätevän kokoinen kävellen liikkumiseen. Vuodenajasta ja säästä johtuen, se ei kuitenkaan päässyt täysiin oikeuksiinsa, kuten odotettavissa olikin.  Joulun vieton suhteen fiilikset olivat välillä todella jouluiset, välillä ei taas tuntunut lainkaan joululta. Joulutoreista ei ole muita kokemuksia, joten en niitä pysty mihinkään vertaamaan. Mitään suurempaa vaikutusta kaupunki ei minuun tehnyt, mutta ehkä siellä vielä joskus piipahdamme, mutta varmasti sitten toiseen vuodenaikaan. 


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas, olen lukenut kaikki matkakertomuksesi ja mielenkiinnolla odotan uusia! Näistä matkakertomuksista saa aina hyviä vinkkejä ja voi palata omiin matkamuistoihin myös - hyvin samanhenkisiä reissuja teen itsekin! :)

    VastaaPoista